ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM UKHWAH::::: SELAMAT DATANG KEPADA PENGUNJUNG-PENGUNJUNG BLOG INI. DIHARAPKAN APA YANG TERPAPAR DI DALAM RUANGAN INI DAPAT MEMBERI MANFAAT KEPADA KITA SEMUA ::::: TERIMA KASIH ATAS UNDIAN ANDA. WASALAM

HADITH HARI INI

Khamis, 11 September 2008

Di atas kesedaran untuk mempertahankan ketinggian martabat budaya ilmu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan demi menjamin suasana demokrasi tulen subur di perbukitan ilmu ini, maka kami mewakili seluruh Mahasiswa yang berdaftar sebagai pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia menuntut 9 atau salah satu daripada perkara berikut dijalankan dan dikuatkuasakan dengan tegas oleh pihak pentadbiran.


  1. MEMANSUHKAN SISTEM PETI UNDI TAHUN TIGA DAN DITUKAR KEPADA SISTEM PETI UNDI SEMUA TAHUN
  2. TARIKH PILIHANRAYA KAMPUS (PRK) MESTILAH DIUBAH DARIPADA SEMESTER I (JULAI-NOVEMBER) KEPADA SEMESTER II (JANUARI-MEI)
  3. TEMPAT UNTUK MEMBUANG UNDI DITUKAR KE FAKULTI DAN BUKAN LAGI DI KOLEJ KEDIAMAN.
  4. MEWUJUDKAN SATU JAWATANKUASA PEMANTAU PILIHANRAYA YANG BENAR-BENAR TELUS.
  5. MEWUJUDKAN KEMBALI MALAM MANIFESTO CALON.
  6. MENGHAPUSKAN NOMBOR SIRI PADA KERTAS UNDI.
  7. PROSES PENGUMUMAN KEPUTUSAN PENGIRAAN UNDI HENDAKLAH DIJALANKAN MENGIKUT UNDANG-UNDANG.
  8. LARANGAN KELAB ASPIRASI UNTUK TERLIBAT SECARA LANGSUNG DALAM PILIHANRAYA KAMPUS (PRK).
  9. WAKIL CALON HENDAKLAH TERDIRI DARIPADA PELAJAR FAKULTI YANG SAMA DENGAN CALON SAHAJA DAN BUKANNYA MENGIKUT PERSAMAAN KOLEJ.

Semua mahasiswa/i dialu-alukan untuk menandatangani memorandum tuntutan pengembalian hak mahasiswa ini yang akan menemui anda di bilik-bilik kuliah masing-masing. Gunakanlah hak kebebasan bersuara yang telah dijamin dalam Perkara 10 (a) Perlembagaan Persekutuan. Jangan gentar dan takut akan bayang-bayang sendiri kerana nilai mahasiswa hanya laku selama 3 atau 4 tahun kita di Universiti. Jadi, gunakanlah nilai mahasiswa yang mahal harganya itu untuk kita berdemokrasi secara bebas dan berpilihanraya secara adil dan bersih. (gmukm.blogspot.com)

0 comments:

MEDIA PLAYER


Template by: Abdul Munir - 99computercity