ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM UKHWAH::::: SELAMAT DATANG KEPADA PENGUNJUNG-PENGUNJUNG BLOG INI. DIHARAPKAN APA YANG TERPAPAR DI DALAM RUANGAN INI DAPAT MEMBERI MANFAAT KEPADA KITA SEMUA ::::: TERIMA KASIH ATAS UNDIAN ANDA. WASALAM

HADITH HARI INI

Selasa, 7 Oktober 2008

KEBAJIKAN MAHASISWA/I DIUTAMAKAN

PERUTUSAN AHLI MPP

FAKULTI PENDIDIKAN SESI 2007/08

AHMAD FARHAN JUSOH &

MOHAMAD FADLAIL YADAIN BAHAROM

Assalamualaikum w.b.k. dan Salam Mahasiswa

Saudara/i,

MPP FPend sesi 2007/08 tidak diberi sebarang jawatan Exco ataupun Timbalan Exco dalam kabinet Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) 2007/08. Walaubagaimanapun, MPP FPend tetap berusaha menjalankan amanah dan tanggungjawab mengikut ruang yang ada khususnya dalam memperjuangkan keadilan dan kebajikan mahasiswa/i.

1. Surat Memohon Elaun kepada Mahasiswa/i Praktikum

MPP FPend telah menghantar surat kepada PTPTN pada 24 Mac 2008 untuk memohon elaun praktikum kepada mahasiswa/i Tahun Tiga Fakulti Pendidikan UKM biayaan pinjaman Perbadanan Tabung Pinjaman Tinggi Nasional yang terlibat dengan praktikum. Rasionalnya ialah mahasiswa/i tersebut terpaksa menanggung sendiri kos sara hidup semasa praktikum di sekolah-sekolah yang ditetapkan selama lapan minggu bermula 12 Mei 2008 hingga 14 julai 2008. Tambahan pula, tidak semua mahasiswa/i tersebut mendapat elaun daripada Kementerian Pelajaran Malaysia. Namun, pihak PTPTN telah menghantar surat dukacita pada 9 April 2008.

2. Surat Semakan Semula Yuran Pelajar

MPP FPend telah menghantar surat kepada Bendahari UKM pada 28 Julai 2008 memohon agar membuat penyemakan semula terhadap beberapa yuran pelajar seperti berikut; Yuran Elektrik RM25 setiap pelajar, Yuran Khas Alumni RM50 setiap pelajar, kenaikan Yuran Khas Aktiviti Kolej dari RM80 kepada RM100, Jumlah yuran bagi setiap kolej di UKM yang berbeza-beza.

Sehubungan dengan itu, MPP FPend memohon agar pihak Bendahari UKM :

1. Menjelaskan kemunasabahan penetapan Yuran Elektrik, Yuran Khas Alumni dan kenaikan Yuran Khas Aktiviti Kolej.

2. Menjelaskan perkhidmatan yang diperolehi oleh setiap mahasiswa/i daripada penetapan Yuran Khas Alumni dan Yuran Khas Aktiviti Kolej.

3. Menjelaskan perbezaan yuran bagi kolej-kolej di bawah pentadbiran UKM

Sekiranya penetapan dan kenaikannya tidak munasabah, MPP FPend menggesa agar yuran tersebut dihapuskan dan dikembalikan kepada mahasiswa/i bagi mengurangkan bebanan ekonomi mahasiswa/i.

3. Kad Selamat Berpesatuan

Dalam tempoh Minggu Pengenalan Persatuan Pelajar (M3P) 21 hingga 25 Julai 2008, MPP FPend telah menghantar Kad Selamat Berpesatuan kepada Presiden-presiden atau Yang Di Pertua-Yang Di Pertua Persatuan, Kelab dan JAKSA. Antara perkara yang dikemukakan dalam kad tersebut ialah seruan untuk memperjuangkan falsafah UKM, kebajikan mahasiswa/i dan nilai keintelektualan dalam penganjuran program-program dan aktiviti berpesatuan.

4. Petisyen Membantah Kewujudan Kelab Aspirasi di Kolej Kediaman

Bagi menegakkan keadilan kepada semua kelompok mahasiswa/i, MPP FPend bersama MPP FPI telah menghantar Petisyen Membantah Kewujudan Kelab Aspirasi di Kolej Kediaman kepada Pejabat Naib Canselor pada 22 Ogos 2008. Rasionalnya ialah Kelab Aspirasi telah mengzahirkan kelab mereka terlibat secara lansung dalam Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar sedangkan ia bersalahan dengan perenggan 66.3 peraturan 66 Buku Panduan Calon PRK 2007 yang menyatakan bahawa calon-calon tidak dibenarkan bertanding secara kumpulan. Dalam masa yang sama, kelompok bukan Kelab Aspirasi tidak boleh mengzahirkan kumpulan mereka. Bukan tujuan MPP FPend untuk bermusuh dengan mana-mana individu atau kelompok, namun menjadi tanggungjawab MPP FPend menyampaikan suara-suara hati kecil mahasiswa/i UKM khususnya yang tinggal di kolej.

5. Memorandum PRK Adil & Berdemokrasi

Kebajikan mahasiswa/i bukan sahaja dari aspek fizikal, tetapi juga kebajikan emosi. Bagi memberi ruang kepada mahasiswa/i memilih kepimpinan mahasiswa/i yang berkualiti tanpa ada unsur ugutan, paksaan dan ketakutan di samping menambahbaikkan lagi sistem perjalanan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar, MPP FPend bersama MPP FPI telah menghantar Memorandum PRK Adil dan Berdemokrasi kepada Pejabat Naib Canselor pada 15 September 2008. Sebanyak sembilan tuntutan dikemukakan iaitu :

1. Tempat pengundian ditukar ke Fakulti dan bukan lagi di Kolej Kediaman

2. Menukarkan sistem Peti Undi mengikut tahun kepada sistem Peti Undi semua tahun

3. Tarikh Pilihanraya Kampus ditukar daripada Semester I kepada Semester II

4. Mewujudkan satu jawatankuasa pemantau pilihanraya yang benar-benar telus

5. Mewujudkan kembali Malam Manifesto Calon

6. Menghapuskan nombor siri pada kertas undi

7. Pengumuman keputusan pengiraan undi hendaklah dijalankan mengikut undang-undang

8. Larangan Kelab Aspirasi untuk terlibat secara langsung dalam Pilihanraya Kampus

9. Wakil Calon hendaklah terdiri daripada pelajar Fakulti sama dengan Calon sahaja dan bukannya mengikut persamaan kolej

6. Surat Aduan : Buku Panduan Fakulti & Keputusan Praktikum

MPP FPend telah mengemukakan Surat Aduan kepada Timbalan Dekan (Pra-Siswazah) Fakulti Pendidikan dan Dekan Fakulti Pendidikan pada 18 September 2008 agar mempercepatkan pengagihan Buku Panduan Fakulti Pendidikan kepada mahasiswa/i tahun satu dan menyegerakan pengeluaran keputusan praktikum mahasiswa/i tahun empat rentetan aduan daripada mahasiswa/i berkenaan.

7. Menguruskan Urusan Mahasiswa/i Pengajian Tiga Tahun Setengah

Seramai 35 orang mahasiswa/i Fakulti Pendidikan kemasukan 2005/2009 akan menamatkan pengajian selama 3 tahun setengah. 30 orang daripada Pendidikan al-Quran dan Pendidikan Islam, empat orang daripada Pendidikan Sains dan seorang daripada Pendidikan Khas. Pada peringkat awal, MPP FPend mengambil inisiatif membantu mereka untuk mendapatkan kurusus-kursus yang perlu dilengkapkan sebelum tamat pengajian. Kemudian, MPP FPend bersama rakan-rakan dengan bantuan pentadbiran fakulti menguruskan urusan penempatan mahasiswa/i tersebut dengan Bahagian Sumber Manusia, Kementerian Pelajaran Malaysia.

0 comments:

MEDIA PLAYER


Template by: Abdul Munir - 99computercity